søndag den 17. marts 2013

St. Patrick's Day

Lørdag tog Eszter og jeg en lille smuttur til London, hvor vi fik set lidt af byen og overnattede til søndag, da vi ville opleve St. Patrick's Day i London.
St. Patrick's Day, den 17. marts, er den irske national dag og er en helligdag i Irland. Sankt Patrick er Irlands skytsengel og han regnes for at have indført kristendommen i landet i det 5. århundrede. Han døde den 17. marts 461 og siden er denne dato blevet en nationaldag. 
På St. Patrick's dag mødes irere overalt i verden og fester med øl og musik. I London er der hvert år en stor parade og folkefest i gaderne. Vi blev dog kun til paraden, da vejret ikke viste sig fra sin fineste side. 
Overalt ser man folk klædt ud som Leprechaun, farven grøn og kløverblomst. Oprindeligt var det farven blå, der var forbundet med Sankt Patrick men i løbet af årene er farven grøn og dens tilknytning til dagen vokset. Grønne bånd og kløverblomsten blev båret allerede i det 17. århundrede i fejringen af St. Patrick's Dag. Det siges at Sankt Patrick havde brugt 3-kløveren til at forklare den hellige treenighed til de hedenske irere. 

En leprechaun er en irsk fe, der ligner en lille gammel mand og er omkring 50 cm. høj. Han er ofte klædt som en skomager med en skæv hat og læder forklæde. Ifølge legenden er leprechauns tilknappet og uvenlige. De bor alene og fordriver tiden med at lave sko og så har den en skjult krukke med guld. Leprechaun er en stor del af de irske folkeviser og er blevet et symbol på irsk historie. 

Sankt Patrick og leprechaun har egentligt ikke noget med hinanden at gøre men St. Patrick's Dag forener disser to historiske "grundsten" i en national hyldestdag af Irland.



Leprechaun














Ingen kommentarer:

Send en kommentar